Бібліотека Dokladno - наукова та навчальна література

Головна

Природничі

Ви переглядаєте книгу:

Банах С.С.
Курс функціонального аналізу (Лінійні операції)

Сторінка (загалом з 2 до 219):
Попередня 
Наступна

126 Розділ X. Лінійні функціональні рівняння
Справді, для кожного х маємо рівність: Х^ (х) = Y% \U (х)], де
Лема. Якщо спряжена операція X = U (Y) допускає обернену
неперервну операцію, а Гхв довільна векторіальна і регулярно замкнена
множина елементів Y, то відповідна множина Г— U (7\) є також
регулярно замкнена.
Доведення. За умовою існує таке число М > 0, що
\\U(Y)\\>M-\\Y\\
для всіх Y. Отже, якщо Х$ ? ї7(/\) і || Х^ \\ < С для всіх 1 < \ < &,
де Х$ = U (Yt), то також Т^?Гг і \\ Y^\\ < TfC для всіх 1 <
< ^ < &. Зважаючи на те, що множина Гг є за умовою регулярно
замкнена, то існує, на підставі леми 3 (розд. VIII, § 3), ст. 106, трансфі-
нітна границя У0?Гг послідовності {Y$y Очевидно, фушщіонал
Хо = U (Yo) міститься в U (Гг) і є трансфінітною границею
послідовності {Х$у Таким чином множина Г = U (Гг) є трансфінітно
замкнена, отже, на підставі тієї самої леми вона регулярно замкнена, що
й треба було довести.
Теорема 1. Якщо спряжена операція X = U(Y) допускає
обернену неперервну операцію, то рівняння у = U (х) для кожного у має
розв'язок.
Доведення. Нехай yQ?Ef — довільно заданий елемент.
Позначимо через Гг множину всіх таких лінійних функціоналів F, що Y(y0)=0,
а через Г множину всіх лінійних функціоналів X = U (Y), де
Множина /\ є регулярно замкнена. З попередньої леми
випливає, що множина Г є також регулярно замкнена. З другого
боку, для такого довільного лінійного функціонала Yo, що
Y0(y0) = l, функціонал X0 = U(Y0) не належить до Г. Отже, на
основі теореми 1 (розд. VIII, § 3), ст. 106, існує такий елемент
xQ ? Е, що
Хо (х0) = 1 і X (х0) = 0 для всіх X G Г. (1)
Докладаючи
Vi = U(x0), (2)
маємо: Го {уг) — Хо (х0) і Y («/-,) = X (х0), звідли на підставі (1),
70 (Уі) = 1 і 7 (Уі) == 0 для всіх Y Є Гг (3)
Значить, для довільного лінійного функціонала 7 функціонал
7 =Y — [Y (у0)] • Yo належить, очевидно, до Гх, бо Y (у0) = Y (у0) —
— [У (Уо)]' ^о ІУо) — ®- Тим самим на основі (3) маємо: Y {у-^ =
= У (Уі) - [У (УоИ • ^о (Уі) = Y (Уі) - У(Уо) = 0; отже, 7 (у, -~уо) = О

Bи можете завантажити дану книгу в DJVU-форматі для ознайомлення:
скачати Банах С.С. Курс функціонального аналізу (Лінійні операції)